Touko-myrskyn armoilla

4-5.5.2019 Launatai-sunnuntai

Eilen saapui kova pohjoismyrsky. Lunta tuli liki parikymmentä senttiä. Lämpötila oli koko päivän pakkasella. Eipä kamalampaa keliä voinut kuvitella, lisäksi toukokuussa!

Pääsimme siis lähtemään mökille vasta lauantaina, silloinkin epäröimme. Ei olisi kannattanut lähteä. Hiukan luovimalla, eri reittiä käyttäen pääsimme mökille. Mutta pohjoistuuli oli tuonut ja edelleen toi valtavan määrän ahtojäitä pohjoisesta. Jäälautoissa oli vain noin viidennes veden päällä, joten niitä ei sivuutettukaan noin vain. 

Satamassa asuvat tuttavamme päivittivät jäätilannetta koko ajan. He kiikarilla tähyillen koittivat löytää meille sopivaa reittiä.

Päätimme lähteä liikkeelle soutuveneellä. Moottoriveneessä olisi kyllä potkuri hajonnut. Otimme matkaan mahdollisimman vähän tavaraa. Mies otti mukaan ison lankun, jolla hän välillä keulassa, välillä perässä seisoen siirteli jäälauttoja sivuun. Vielä tänään oli niin kylmä, että tyynemmissä paikoissa vedenpintaan oli muodostunut paksu jääriite.

Pääsimme viimein, yli tunnin soutamisen jälkeen lahden pohjukkaan. Löysimme yhden ainoan jäättömän paikan, jonne saattoi rantautua. Ranta oli tosi kivinen, joten sinne jätetty soutuvene saattaa kovemmalla tuulella vaurioitua.

Venesatamassa oli eräs vene uponnut, kun pohjoismyrsky oli siihen päässyt iskemään kunnolla. Veneeseen oli tullut myös reikiä sen hinkauduttua kiviä vasten.

Onneksi sentään ikkunat tuli pestyä, ettei koko reissu mennyt pieleen! Tosin Tessa meinasi hukkua lauantaina, kun hän luuli, että jää kestää. Hän onnistui pääsemään isolle jäälautalle, jolla hän sitten uikutti, kun huomasi, että lautta huojuu. Hän oli läpimärkä päästyään pois miehen tiukan käskytyksen johdosta.

Ei näyttänyt lupaavalta venesatamassa lauantaina, mutta tämä oli pientä verrattuna sunnuntaihin!

Poika tuuppii jäälauttoja sivuun.


Tässä ollaan nyt mökkimme edessä. Emme pääse rantautumaan normaalipaikkaan.


Näkymää sunnuntai-aamulta.

Tässä mies alkanut j valmistella putkea, joka tulee sementillä täytettynä laiturin jaloiksi.

Pitihän sitä saunomisen lomassa uimassa käydä!

Lauantaina söimme naudan ulkofilepihvit ja sunnuntaina Pirkan ohjeella tehty ihana latva-artsokkapastaa.





Kova oli reissu, mutta loppu häämöttää!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paarma-ansa