Alkukesän puuhaastelua
Sain poikani ja veljenpoikani ja vävyni innostumaan puskien raivauksesta. Pitkävartisilla saksilla työ sujui hyvin. Raivaussahakin on, mutta kivisissä paikoissa sen käyttö on hankalaa. Oksasilppuri on vuosien varrella osoittautunut tosi käteväksi. Siitä saa mainiota haketta, jota voi käyttää katteena tai täyttää koloja, joita täällä Kumpelissa riittää. Olen nyt viimeksi käyttänyt sitä polun tekoon vierasmajalle sekä mökin ympärille. Parhainta aikaa käyttää oksasilppuria ovat kevät ja syksy. Hankalinta on juuri nyt, kun lehti on suurimmillaan ja mehevimmillään.Silppuri nimittäin tukkeutuu.
Tässä haketta. Ihan turhaa polttaa risuja, kun ne voi hyödyntää näin kätevästi. 
Vessan tyhjensin ja siivosin myös. Suosittelen lämpimästi Separett Villa-vessaa. On hajuton ja helppo tyhjentää. Siinä on kahdella eri teholla toimiva tuuletin, joten on hajuttomampi kuin kaupunkivessa. Pussi vain poistetaan ja jätetään erilliseen ämpäriin kompostoitumaan. Tätä en koskaan vaihtaisi pois! On vieraatkin kehuneet, monelle on mökkivessa kauhistuksen paikka, mutta sen ei tarvitse olla sitä! Pisuaari on tehty vain roskiämpäristä, joka on takaseinältään tasainen ja näinollen helposti kiinnitettävissä. Yläpuolella olevasta hanasta saa huuhteluvettä. Nurkassa pieni käsienpesulavuaari.
Roskia polteltiin Holokaust-kottikärryissä. Tuli ei pääse leviämään. Saaressa olisikin ihan omanlainen haaste sammutuskalustolle, jos tuli pääsisi irti. Takana näkyy tiilirakennelma. Sen päällä sijaitsi viime kesänä rakennettu savustusuuni. Siinä ei ehditty kuin pari kertaa savustaa, kunnes se paloi pääsiäisenä. Uutta ei tule. Onneksi meillä on vielä loimusavustin, tosin siinä on pohja aika lailla atomeiksi hajonneena. Mutta isännällä oli suunnitelma uunin tuunaamiseksi. 
Jotenkin on tässä vuosien varrella ehtinyt kyllästyäkin savustettuun kalaan. Välillä siis muita valmistustapoja.
Ostin kaupungista kiireissäni sunnuntaina riippuvat kukat. Tämä oli erikoinen, jotenki kerrottu petunia. Saas nähdä tuuheutuuko tämä tästä. Olisin ehkä sittenkin halunnut jotain näyttävämpää, mutta valikoimat olivat jo aika suppeat. Terrasta lähti tämä matkaan. Ouluntietä ajaessani huomasin heti paljon paremman näköisiä Kukkahallissa ja hintakin oli alennettu. Sitten minulla on vielä pari jalallista kukka-astiaa, johon pojat istuttivat petunioita. Niistä en kuvaa tähän laita, sillä vielä ovat aika vaisuja.
Perustinpa sitten mansikkamaankin. Rakastan mansikoita! Saaressa on luonnollisesti paljon lintuja, joten voi olla että marjat lähtevät parempiin suihin. Minulla on myös herukkapensaita ja yhtenä kesänä kokeilin lintuverkkoa. Näky oli surkea, kun pikkulintuja oli takertunut verkkoon ja kuollut. Päätin, että verkkoa ei enään tule! Sensijaan yritän pitää harsoa mahdollisimman pitkään kasvustojen päällä. Perustin mansikkamaan sillä tavalla, että laitoin alle muovin. Päälle laitoin muutaman vuoden kompostoitunutta myrskyn merestä nostamaa massaa, jota keväsin tapaa olla rannalla isoina dyyneinä. Eli oletettavasti se on hyvin energiapitoista. Saareen ei viitsi kovin isoja määriä multaa säkeissä tuoda. Siihen sitten istutin mansikantaimet. Taimenlehtien alle ja väleihin sitten taaskin merentuomia kuivettuneita meriheiniä, jotka ovat kuin paksuja olkia.
Tässä on vastaavalla tavalla perustettu pohja, mutta multana on käytetty muutaman vuoden kompostoitunutta kasvi- ja keittiöjätettä. Olen istuttamassa kesäkurpitsoita, jotka vaativat hyvin energiapitoisen maan. Tätä lajia viljelen ensimmäistä kertaa. Vanhempani harrastivat kurpitsanviljelyä mökillään Pirskerissä aikoinaan. Lisäksi minulla on salaatti- ja tillimaa vanhaan hiekkalaatikkoon tehtynä. Yrttejä on terassilla kasvamassa.

Innostuinpa sitten myös puutarhavadelmasta, jotka ostin pensasmaisina. Hankin kaksi kappaletta, joista toinen vaikuttaa aika lailla kuivuuteen kuolleelta. Ostin taimet huonoon aikaan, juuri silloin alkoivat helteet. Viikolla mies kävi kyllä kastelemassa, mutta se ei aivan riittänyt. Vadelmapensaiden vieressä on myös herukkaa. Istutuspaikka on vierasmajan takana. Siinä on oikein lämmin ja ravinteikas paikka kallion juurella.

Satoa odotellaan...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paarma-ansa